Što je meditacija i kako nam pomaže je pitanje na koje je odgovor vrlo jasan osobito onima koji je prakticiraju te su osjetili njezinu moć . Moć meditacije nemjerljiva je osobito u današnjem ubrzanom tempu života. Meditacija i njezina definicija su većini nas poznati i stanje meditiranja je nešto što ste već činite svaki dan kada to i ne znate.
Dovoljno je da si predočite sebe na dan ispunjen radom i raznim drugim obvezama kojima ste preopterećeni i onda, nakon svega, na trenutak zatvorite oči i bar na par sekundi ostanete bez misli ili možda nekoliko minuta, i to je upravo meditacija – vrijeme kada dopuštamo umu da bude slobodan tako da NE dopustimo da budemo zapleteni u zbrku misli, briga i svega onoga što nam ispunjava dan.
Trenutci u kojem je um dočekao vrijeme da se konačno može odmoriti, jer čak i kada spavamo um još uvijek radi
To je ono što jeste jednostavna meditacija. Kako bismo dopustili umu da bude slobodan
bez razmišljanja o bilo čemu što je ponekad jako teško, jer nam na tisuće misli svakodnevno i u svakom trenu prolazi umom i na to smo naviknuli kao na nešto normalno.
Nekim ljudima odgovara vođena meditacija dok drugi vole meditirati u tišini, a treći uz meditativnu, relaksirajuću glazbu. Joga na višoj razini također je jedan vid meditacije, a ne samo tjelesno istezanje.

Disanje

Kada dišemo zadržavamo svoju pažnju na dahu cijelo vrijeme: udisaj i izdisaj. I ako možemo cijelo vrijeme držati svoj um koncentriran na uzimanje i ispuštanje daha tada neće biti ometen vanjskim ili drugim mislima.
Ono što je izuzetno važno je da u taj proces ne ulazimo silom ili s otporom. Dovoljno je par trenutaka mirno sjediti i ne očekivati ništa, ne pokušavati ništa, samo lagano disati dok se bar do neke mjere ne smirimo, a potom počnemo pratiti kako nam zrak ulazi kroz nosnice i izlazi, ne ubrzano već umjereno i polako. Postoji cijeli spektar tehnika vježbi disanja no ne moramo poznavati ni jednu tehniku posebno da bi se fokusirali na disanje i time skidali teret razmišljanja iz sebe, sa sebe. Vrlo važno za napomenuti jeste da ne dišete na usta, je to dovodi do primanja manje kisika za mozak. Disanje kroz nos je osnova ispravnog udisanja i izdisanja. Kratko zadržavanje daha, do 8 sekundi i ponavljanje tog procesa na kratko je učinkovito. Ipak, ako želite prakticirati potpuno ispravno disanje možda bi bilo najbolje da vas netko stručan pouči kako se to čini. Disanje i meditacija su neraskidivo povezani, jer je disanje jedan od glavnih dijelova meditacije. Pranayama joga je najpoznatija vježba disanja i ima više točaka, ali uz te vježbe – naglašavamo – trebate vodstvo iskusnog jogija.

Zašto meditirati?

Meditacija smiruje rad stanica ili ćelija u amigdali smještenoj u mozgu koja je odgovorna za tjeskobu, strahove, stres. Pomaže nam da se bolje snalazimo u situacijama koje nas plaše, dovode u stanje stresa i općenito su negativne. Također se znanstvenim ispitivanjima dokazalo da pomaže u smanjivanju depresije i smanjivanju rizika od srčanih oboljenja. Povrh svega održava duh živim i usrećuje. Postoje znanstvene studije koja su pokazale da usporava proces starenja što je izuzetno važno, jer smo “programirani” misliti kad pređemo neke godine da se moramo i ponašati na određeni društveno prihvaćeni način u skladu sa poznijom dobi. Meditirati možete bilo gdje i bilo kada u uvjetima koji vam odgovaraju. Postoje ljudi kojima uopće ne smeta okolna buka da bi meditirali dok većina traži miran kutak i tišinu. Koji god način da vam odgovara, vaša kvaliteta života sigurno će se podići na znatno višu razinu prakticiranjem meditacije.
Smiren um je moćan um.

Tarot i meditacija

U tarotu Velika arkana sadrži mnoge meditativne karte mada se cijeli tarot može promatrati kao jedna vrsta meditacije za poznavatelje moći tarot karata. Na primjer, Velika svećenica se izdvaja svojim dubokim duhovnim značenjem te pri tumačenju zahtijeva posebnu meditativnu pažnju u ovisnosti od pitanja koje je postavljeno, dakle, odgovora u koji treba proniknuti. Tarot i meditacija su tijesno povezani no to je jedna opširna tema koja podrazumijeva posebnu analizu.