Alkemija i tarot umijeće

Alkemija je zajedno s ostalim magijskim tehnikama,najstarija (pseudo) znanost kojom se čovjek bavio oduvijek “nemoguće” stvaranje nečega od “ničega,” preobrazba jedne tvari u drugu – kako se to u moderno vrijeme gleda, pa čak se gledalo i u drevna vremena na isti način. Ali sve s velikom dozom rezerve, točnije, sumnjičavosti i nevjerice. No ipak, poklonici i oni koji vjeruju u prakticiraju alkemiju oduvijek su tu, a odličan primjer je Francuska čije su regionalne i nacionalne knjižnice bogate s nekoliko tisuća djela o alkemiji i alkemijskoj praksi.
Srednjovjekovni alkemičari tražili u alkemijskoj operaciji dobivanje ili rođenje princa ili malog kralja, simboličkog djeteta iz braka Sunca i Mjeseca, klice kamena filozofa. Ovo simbolično sjedinjenje dvaju polova može se pronaći u kemijskim vjenčanjima Christiana Rosenkreutza. Predstavlja intimni brak dvaju materijala, odnosno Sunca i Mjeseca, svetog muškog i ženskog i na konkretnoj operativnoj razini, sjedinjenje Marsa i Venere. Ova znanost koja je rodila alkaloide, soli, kiseline, alkohol i mnogo drugih kemijskih elemenata još uvijek su u tijeku u našoj modernoj kemiji. Danas imamo poklonike i praktikante alkemije usred modernog 21 stoljeća. Naše je doba otvoreno za mistična učenja, magiju, ali ipak pod okriljem znanosti. Studija hermetičke znanosti nekada je bila rezervirana samo za elitu, a sada je dostupna svakome.
Najvažnija tajna uključuje materijalnu proizvodnju zlata iz nekih drugih derivata, ali to je laički pogled na alkemiju. Alkemija je zapravo pristup konačnom znanju svemira, sveobuhvatnoj spoznaji smisla života. Oni koje privlači tek materijalno u ovoj oblasti, neće postići ništa od značenja osim gubitka.
Međutim, oni koji žude za istinom dobit će materijalnu preobrazbu. Ovaj će apsolutni istraživač biti voljan anticipirati izvan promjenjivosti materije što dovodi do pristupa tajnama prirode, uglavnom nepristupačnoj našoj viziji našeg uma.
Ova je znanost uspostavljena na kabalističkoj osnovi i ne može se reći da se koleracija svih magijskih tajni podudara samo s usmenom predajom.
Tri najčešće korištena alkemijska elementa:
Sumpor će odrediti muški, fiksni i aktivni element.
Merkur će biti ženski, nestabilan i pasivan aspekt.
Sol koja će biti posrednička veza ili rezultat sumpora i Merkura.
Slično kao i preobrazba u tarot kartama, alkemija se bavi onim što se ne vidi, onim što ide iz nutrine čovjeka, pa tek onda vanjskim. Tako se alkemija i dar proricanja iz tarota spajaju u slična magijska područja.
Smatra se da je Tarot spajanje s duhovnom alkemijom.
Kada se govori o Tarotu prvo se obraća pažnja na Velike Arkane čime se gubi iz vida moć Malih Arkana i njihovo djelovanje i povezivanje.
Tarot čitači, majstori i tarot savjetnici te proricatelji – bez korištenja Malih Arkana gube mnogo pri pronicljivosti prilikom tumačenja karata i njihovog misterija. Male Arkane su neophodne za cjelovitost čitanja tarota. Višestruke poveznice alkemije i tarota otkrivaju se tek dubljim proučavanjem a ne samo površnom tvrdnjom bez uvida i rada.
Dva velika misterija koja su otkrila mnogo toga prije moderne psihologije i sličnih znanosti o ljudskoj psihi i smislu nalaze se negdje na sredini duhovnog puta; dok je alkemija rad s materijalnim preko duhovnog, tarot je rad s duhovnim u vezi s materijalnim.
Dok alkemija preobražava jednu tvar u drugu, stvara od jedne stvari nešto moćnije i veće, tarot s druge strane otvara vrata istine, otvara oči da vidimo i shvatimo ono što naše oči ne vide na prvu i što naš um ne shvaća u svojoj programiranosti svakodnevnicom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *