Poremećaji spavanja manifestiraju se na više načina, ovo su tri najpoznatija:

Lucidni snovi

Lucidni snovi se inače ne smatraju poremećajem međutim zbog svoje opasnosti oni to jesu. Lucidni snovi su kada sanjate i svjesni ste u potpunosti toga. I tako kada ste svjesni da sanjate, tada možete kontrolirati san i raditi sve što želite u snu. Postoje različite tehnike koje se mogu koristiti za upravljanje lucidnim snovima, poput testiranja stvarnosti, prakticiranja vizualizacije i meditacije. Neki ljudi koriste lucidne snove za osobni rast, kreativnu inspiraciju ili jednostavno za zabavu. Treba istaknuti da je upuštanje u ovu vrstu spavanja ili snova izrazito opasno.

Noćne more
Način za suočavanje s noćnim morama mogu uključivati prakticiranje tehnika opuštanja prije spavanja, izbjegavanje poticajnih aktivnosti prije spavanja, stvaranje umirujuće rutine spavanja i traženje profesionalne pomoći ako noćne more ustraju. Također može biti korisno identificirati sve okidače ili temeljne probleme mentalnog zdravlja koji mogu pridonijeti noćnim morama. Noćne more mogu biti toliko strašne i izgledati tako stvarno da kod osobe kad se probudi dugo ostaje strah, pa čak i dovodi do stresa.

Mjesečarenje

Mjesečarenje ili somanbulizam je poremećaj spavanja pri ćemu osoba ustaje i spavajući počne lutati naokolo i djelovati kao da je budna. Vjeruje se da planet Mjesec ima vezu s ovim fenomenom. Obično se javlja tijekom dubokog sna i može biti opasno. Neki savjeti za sprečavanje mjesečarenja uključuju uspostavljanje redovne rutine spavanja, stvaranje sigurnog okruženja spavanja, izbjegavanje stimulansa poput kofeina i nikotina, te razgovor s liječnikom o lijekovima ili drugim tretmanima koji mogu pomoći. Javlja se tijekom spavanja bez REM faze i može trajati između 30 sekundi do 30 minuta. Češće je kod djece i može ga pokrenuti nedostatak sna, stres ili određeni lijekovi. Općenito je bezopasno, ali može biti opasno,jer osoba koja u snu hoda nije svjesna što čini i može ozlijedi sebe ili druge.