Merkur planet je najmanji obujmoj u solarnom sunčevom sistemu što nikako ne umanjuje njegova moćna svojstva niti utječe na njegovo djelovanje s astrološke strane. U astrologiji je važan planet te utječe na neka značajna ljudska svojstva i okolnosti. Pored svih ostalih planeta ovaj planet je najviše promatran i praćen u astrologiji zbog jakog i zanimljivog utjecaja na svakodnevnicu čovjeka. Predstavlja inteligenciju, komunikativnost, prilagodljivost i racionalnost. Upravlja mnogim aspektima čovjekova života, specifično oblikujući njegove sposobnosti i osobine karaktera.
Poznato je da je najviše involviran u poslovnim aspektima. Obuhvaća razna područja kao što su obrazovanje, poslovanje koji su pod snažnim utjecajem planeta Merkura. Možda se ipak najmanje dotiče umjetnosti, jer je prije svega vezan za materijalno, svakodnevno.
Povezan je s utjecajem na ljudsku inteligenciju, sposobnost snalaženja u kompliciranim situacijama te općenito snalažljiv. Ljudi pod utjecajem Merkura su znatiželjni i željni znanja, lako se adaptiraju pod nepovoljnim vanjskim uvjetima. Imaju veliku pozornost na detalje, što ih čini izvrsnim istraživačima, piscima i komunikatorima. Pod njegovim utjecajem intelekt se razvija, dobija širu perspektivu, dublji uvid u situacije i ljude s kojima smo u kontaktu.

U egzaltaciji, u svom snažnom položaju, pojačava pozitivnu energiju, olakšavajući snalaženje u odnosu s drugima.
Merkur u  padu, odnosno u oslabljenom stanju, može dovesti do problema u učinkovitoj komunikaciji, rastresenosti razmišljanja, neodlučnosti i poteškoća u jasnom izražavanju misli. Može utjecati na govorne mane, kao i sramežljivost i povučenost te želju za osamom te izazvati noćne more.

Merkur planet

Merkur u kućama

Primjeri:
Aspekti Merkura u različitim kućama značajno utječu na život. Povezanost s prvom kućom poboljšava komunikacijske vještine, mentalnu snagu i manifestiranje željenog. Kada je aspektiran ili je u drugoj kući, može povećati financijsku oštroumnost i poslovnu sposobnost. A ako je jaki Merkur u četvrtoj kući, to pridonosi skladnim obiteljskim odnosima i razvoju inteligencije koja se prenosi od generacije na generaciju unutar jedne obitelji. U sedmoj kući će ojačati partnerstva, kako poslovna tako i ljubavna no ponekad kad je u padu zna utjecati nepovoljno na odnose, interakcije te emocije. Osobito trpe ljubavni odnosi, jer zna dovesti do pomutnje kada je oslabljen i njegov utjecaj nije pozitivan.

Vrline i mane
Već spomenuto, moć ovog planeta leži u njegovoj sposobnosti da utaži želju za znanjem, uči prilagodljivosti i svrsishodnoj komunikaciji. Međutim, slab Merkur može dovesti do problema kao što su poteškoće u komunikaciji, nedostatak pažnje i sklonost površnosti. To dovodi do stresa, gubitka koncentracije te neželjenih nesporazuma s okolinom i sa samim sobom.