Misterij Shambale i zlokobna proročanstva i danas su enigma i predmet istraživanja i stručanjaka i radoznalih. Na sanskritskom jeziku znači sreća i spokoj. Po mitologiji, Shambala je pracivilizacija povezana s Agarthom koja je također drevna mitološka zemlja – u dubini zemlje.

Religiozni tekstovi Tibeta tvrde da je postojalo misteriozno kraljevstvo imenom Shambala koje se nalazilo, (a nalazi se i sada), negdje između tibetanskih planina i pustinje Gobi. To kraljevstvo kome se pripisuju mistična svojstva je zatvoreno za sve osim za one kojima je data čast od nepoznatih sila da ga pronađu. Tibetanski religiozni tekstovi vrlo precizno daju opis Shambale, a na mapi je ta kraljevina označena u obliku lotosovog cvijeta. Ljudi u tom kraljevstvu, kako tekstovi kazuju, imaju višu inteligenciju od naše, daleko razvijeniju tehnologiju te se bave na višoj razini, pomoću instrumenata koji su nama nepoznati, proučavanjem kretanja zvijezda, astronomijom i astrologijom. U njihovim svetim spisima nalaze se proročanstva o događanjima i kraljevima koji su vladali i vladaju Shambalom. Proročanstva također predviđaju blisku budućnost u kojoj će stanovnici tog misterioznog kraljevstva postati prosvijetljeni i imati nadnaravne sposobnosti poput vidovitosti, telepatije i ostalih okultnih vještina. Tibetanski svećenici posvećuju život u smislu da se duhovno pripremaju za ulazak u kraljevstvo Shambale. Proročanstva ukazuju na propast svijeta koji poznajemo kroz ratove i prirodne katastrofe te napad na Shambalu koja će poraziti zle sile i potom će svijet postati savršen. Ta događanja, smak svijeta, se predviđaju za 2424 godinu tako da vi koji ovo čitate nikada nećete doznati da li su točna osim ako se slučajno ne reinkarnirate…

shambala

Kako god, mnogi su sljedbenici proročanstava Shambale širom svijeta su potpuno uvjereni u postojanje tog kraljevstva. Na koncu se pitamo, da li iza svake misterije stoji čovjekov strah pred smrću, čežnja za vječnošću, nepomirljivost s činjenicom da jednoga dana samo nestanemo s ovoga svijeta i da je to sve? Istina je da nam misterije čine život ljepšim i zabavnijim, a nekima i kvalitetnijim i da od njih nema nikakvog zla, pa stoga se slažemo da je lijepo da postoje, osobito za one koji im posvećuju cijeli život s jakom vjerom u iste.

2424 godina je daleko od vremena u kojem danas jesmo i možda je, za svaki slučaj, bolje tako, jer tko zna. Možda se proročanstva Shambale doista ispune, možda se dogodi propast svijeta kroz ratove i katastrofe prirode, ali… Ne događa li se taj dio proročanstva već danas, u našem vremenu?